Leerstand voor verandering: beïnvloeden

Een leuke deal met @marjolijndg gemaakt: bloggen over het beïnvloeden van veranderbereidheid. ‘Leerstand voor verandering….”‘ stelde ik voor. Akkoord dus en aan de slag! Graag koppel ik het thema “beïnvloeden van veranderbereidheid” aan “leiderschap”. In een aantal korte blogs sta ik stil bij een aantal inzichten die ik waardevol vind.

De eerste beïnvloedingsmogelijkheid lijkt een inkoppertje, maar is het niet: het selecteren van de juiste mensen voor je team of organisatie. Als ik zie hoe vaak managers aan het sleuren of duwen zijn in verandertrajecten omdat er te weinig of geen gemotiveerde medewerkers zijn.

Ik citeer graag het volgende stuk uit een van mijn favoriete boeken:

Good-to-Great-leiders begrepen drie simpele waarheden:

1) als je begint met ‘wie’ in plaats van ‘wat’, kun je je beter aanpassen aan een veranderende wereld. Als mensen de trein nemen omdat ze naar een bepaald eindstation willen, kun je onderweg moeilijk van richting veranderen. Maar als mensen met de trein gaan omdat er zo veel andere leuke mensen in die trein zitten, dan kun je onderweg de wissels omzetten;

2) als je de juiste mensen in de trein hebt, is er geen motivatieprobleem en aansturen hoeft dan nauwelijks meer. Goede mensen hoeven niet strak aangestuurd te worden of aangespoord. Zij hebben de innerlijke motivatie om te presteren en deel uit te maken van iets groots;

3) als je de verkeerde mensen hebt, maakt het niet uit of je de goede richting weet. Je krijgt met hen nooit een geweldig bedrijf. Grootse visies zonder geweldige mensen zijn irrelevant.

(uit: “Good to Great” – Jim Collins)

Lees de blog van @marjolijndg hier !

3 gedachten over “Leerstand voor verandering: beïnvloeden

 1. Hesseweg

  ‘de juiste mensen’. Zoals ik het in je blog lees, interpreteer ik het als het kiezen van de juiste mensen bij de start van je organisatie. Maar wat als je in een grote, oude organisatie zit? Hoe creeer je dan veranderbereidheid? Kiezen van de juiste mensen? Natuurlijk! Maar dan volgt de vraag hoe die vranderbereide collega’s hun attitude als een olievlek kunnen verspreiden over de organisatie. Vaak wordt dan gedacht aan de vorm van een pilotorganisatie. Ik geloof dat Hans Vermaak hierover schreef dat hier dan sprake is van een geisoleerde leerexcercitie.
  Maar goed, je sprak over meerdere invalshoeken rond veranderbereidheid en daar ga ik nu al (teveel?) op in. Meer blogs over dit onderwerp, mijn interesse is gewekt!

  1. Alfaris Lawalata Berichtauteur

   Hi Evert! Dank voor je reactie. Ik denk dat @marjolijndg in haar blog ook al iets schrijft over het beïnvloeden van veranderbereidheid langs 2 pijlers. Een ‘bril’ die je goed kunt hanteren denk ik. Ik denk dat ook juist haar tip van ‘het omarmen van weerstand’ belangrijk is om mensen naar een leerstand te stimuleren. Kun je misschien met ons delen wat jouw ideeën e/o die van Hans Vermaak zijn tav het beïnvloeden van veranderbereidheid?

 2. Pingback: De Sjablonenmafia | HESSEWEG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s