Vertrouwen als ‘trust’ en ‘confidence’

Vertrouwen zie ik als het vanuit zelfvertrouwen uitkijken naar een goed verloop en resultaat. Zelfvertrouwen als belangrijke basis: je gaat uit van je eigen kracht om goed te kunnen omgaan met eventuele tegenslagen en te blijven vertrouwen.

Tijdens een lezing over vertrouwen werd een onderscheid gemaakt tussen ‘trust’ en ‘confidence’. Trust als blind vertrouwen, omdat je gelooft in de ander. Confidence als gefundeerd vertrouwen, omdat je kunt rekenen op de ander.

In die zin is het geven van kaders, regels of procedures in samenwerkingsverbanden, zinvol als je daarmee ‘confidence’ kunt creëren. Om ‘trust’ te  verdienen moet je verder gaan. Hoe geloofwaardig, waarachtig of écht ben je?

4 gedachten over “Vertrouwen als ‘trust’ en ‘confidence’

 1. Robert Haringsma

  Zelfvertrouwen wordt ook steeds meer als een tweevoudig concept gezien. Wij noemen die twee aspecten vaardigheid en waardigheid. Vaardigheid is het vertrouwen op je kunnen. Waardigheid is het gevoel van eigenwaarde wat je haalt uit het vertrouwen op je normen en waarden.

  Komt heel sterk overeen met “confidence” en “trust” lijkt me. Leuk artikel!

 2. Annelies

  Ik heb onlangs een boek gekocht over de 5 essentiële elementen van inspirerend leiderschap op aanraden van een vriend en één van deze 5 was ‘zelfvertrouwen’. Hierin stond een mooie quote: Zelfvertrouwen is die diepe innerlijke overtuiging dat alles wat je je kunt voorstellen ook mogelijk is. Het is de energie die je leven voedt.’ Ik vond dit echte waarheid en wou dit even delen. De schrijver, Harley Lovegrove schrijft niet enkel over leiderschap in een bedrijf ofzo, dit is echt een boek dat zowel voor huisvrouwen als top leiders van grote bedrijven van pas komt om je leven dagelijks in goede banen te leiden..kijk mss eens op zijn site: http://www.harleylovegrove.com, groetjes!

  1. AlfarisLawalata

   Dank voor je mooie quote en boekentip! Ik begrijp dus dat Harley schrijft over effectief persoonlijk leiderschap. Ik zet dit boek op mijn boekenlijstje. Voel je vrij om nog eens een bijdrage te doen over dit onderwerp, als je weer wat moois leest en dit graag wilt delen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s