De kracht van aansluiten

In mijn werk zie ik regelmatig dat daar waar leidinggevenden en medewerkers samenwerken, ze te weinig écht aandacht voor elkaar hebben en onvoldoende weten wat een ieder belangrijk vindt. In plaats van eerst aansluiting bij elkaar te zoeken, dwingen ze de samenwerking als het ware af door elkaar te overtuigen, te motiveren en tot werkafspraken te komen.

In het boek van Stephen Covey (7 habits) las ik over de Indiaanse Talking Stick. Een instrument om tijdens een dialoog het écht luisteren te bevorderen. Als ‘key note listener’ wilde ik hier natuurlijk meer van weten. Ik heb kennis gemaakt met de principes van de talking stick zoals deze door de Lakota/Dakota Indianen worden gehanteerd. Het effect van het hanteren van de talking stick is enorm! Dit heb ik zelf mogen ervaren in dialogen waar ik aan deelnam en die ik heb begeleid. Hoe zou je het bijvoorbeeld vinden als in een bijeenkomst van het team of bedrijfsonderdeel waar je deel van uit maakt:

 • er sprake is van een gelijkwaardig gesprek, een gesprek van mens tot mens?
 • je alle ruimte ervaart om volledige aandacht te hebben en vanuit zichzelf te spreken?
 • je het gevoel hebt dat je echt wordt begrepen?
 • je – ook als het moeilijk of spannend wordt – gesterkt, gesteund en gerespecteerd wordt door de teamleden?

De talking stick is een uniek instrument om een goede basis te leggen voor werkelijke samenwerking en cocreatie.

mijn 'talking sticks'

Advertenties

2 gedachten over “De kracht van aansluiten

 1. Hesseweg

  De talking sticks. De werking in de dialoog, al dan niet in de groep of bila, heb ik nog nietmogen ervaren. Er ‘poppen’ daarom wel wat vragen op die ik de lezer wil stellen. De belangrijkste:

  – hoe kan je het effect van de talking stick vertalen naar effect buiten de ‘beschermde’ omgeving van de groepsessie?

  Mijn angst zit ‘m nl. in de notie dat je met alle goede bedoelingen, meer begrip voor je collega’s, etc. terug komt in een organisatie waar de cultuur van beheersingsdenken, en daardoor weer terug herkaderd wordt naar het oude adagium.

  Natuurlijk, elke speldeprik is er 1. Hoe klein of groot de speld ook is, het is van waarde om de stappen naar meer begrip, samenwerking en een meer open cultuur te maken.

  Kan de talking stick zich verheffen boven mijn geschetste beeld van het instrument van het momentum?

 2. @alfarislawalata

  Beste @Hesseweg, dank voor je bericht. Zoals je aangeeft is elke speldeprik er een en kan dit leiden tot meerdere bewegingen in de richting van een beter begrip, betere samenwerking en een open cultuur. Wanneer ervaringen in een team met een talking stick zo goed zijn, kan dit de nieuwsgierigheid van andere teams opwekken en leiden tot inzet van het instrument op meerdere plekken in een organisatie. Mijn ervaring is dat niet voor elk team de inzet van een bepaald instrument even goed zal werken. Daarom geloof ik ook in het inzetten van meerdere interventies om de gewenste veranderingen te realisren.  Al bijna 2 jaar ben ik bijvoorbeeld betrokken bij een organisatiebreed leiderschapsontwikkelingstraject. Gedurende dit traject zetten we diverse activiteiten in die medewerkers helpen het gewenste leiderschap betekenis te geven: teamcoaching, 1:1 coaching, trainingen, congressen, begeleiding met talking sticks etc. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s